top of page

Dětská skupina BONA

„Přijímáme děti již od dvou let a poskytujeme jim zde zázemí, pestrý program a individuální přístup… Jejich rodiče se díky tomu mohou vrátit na pracovní trh a dříve se tak dostat například z azylového domu.“


Dětská skupina BONA je určena dětem ve věku od 2 do 6 let a její kapacita je denně celkem 12 dětí. Ty vůbec nemusí být jenom ze sociálně znevýhodněných rodin a azylových domů, své děti sem vodí rodiče všech možných příjmových skupin. Ale jako u všech ostatních pracovišť Centra sociálních služeb Praha, i zde se ale klade důraz právě na ty, kteří si podobnou službu dovolit nemohou.


Sociálně znevýhodněné rodiny jsou oproštěny od poplatku za péči o dítě v dětské skupině a platí tak pouze 40 korun za stravu. Pro rodiče s malými dětmi a obzvlášť pro rodiče samoživitele je návrat na pracovní trh mnohdy komplikovaný a služba jakou je BONA jim může výrazně pomoci zlepšit jejich životní situaci a posunout je dál. Kromě toho dětem z chudých rodin často chybí prostor na zdravý vývoj a získání potřebných dovedností, a právě ten jim BONA poskytuje.


„Jedeme zde podle týdenních témat. To může být například sportem ke zdraví, kdy s dětmi trénujeme na olympiádu, nebo týden pohádek, ve kterém se věnujeme čtení a dramatizaci. Díky menšímu počtu dětí máme také možnost individuálně se jim věnovat,“ popisuje fungování dětské skupiny její vedoucí Barbora Hancová.


Nejvíce dětí navštěvuje Bonu formou pravidelné každodenní docházky, ostatní chodí jen na určité dny v týdnu. Pokud je volná kapacita, mohou děti docházet i příležitostně během roku, jako je tomu například o letních prázdninách. Podle vedoucí služby je také časté, že rodiče děti omluví například z důvodu nemoci. V takovém případě nabídnou místo jinému rodiči, který na něj zrovna čeká.


„Jednou z možností byl i online rezervační systém, kde si rodiče mohli sami zkontrolovat obsazenost na daný den a na volné místo se přihlásit. Právě sociálně znevýhodnění klienti ale mnohdy nemají přístup k internetu, a tak fungujeme offline a maminkám telefonujeme,“ vysvětluje Barbora Hancová. Je to sice komplikovanější, ale je jisté, že maminka, která zrovna potřebuje dítě pohlídat, se o volném místě dozví včas.


Dětská skupina BONA je, jak vedoucí služby přízvukuje, určena kromě klientů Centra sociálních služeb Praha také jejich pracovníkům. Ti mají rovněž nárok na oproštění od zmiňovaného poplatku za péči.


Kdo teda může své dítě do BONY přihlásit? Každý rodič, který bydlí nebo pracuje v Praze (aspoň jedna z těchto vazeb na Prahu je nutná). Pokud patří do některé ze skupin s nárokem na odpuštění poplatku za péči o dítě, je potřeba vyplnit žádost, se kterou jim pracovníci v BONĚ rádi pomůžou. Ta musí být doprovázena důkazem, například dokladem o tom, že dotyčný pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi. Nic komplikovaného to ale rozhodně není.


Znáte někoho, kdo by o Dětské skupině BONA měl vědět? Budeme rádi za každé

sdílení.


bottom of page