top of page

Azylový dům s ošetřovatelskou službou (ADOS)

„Poskytujeme ubytování například lidem, kteří byli propuštěni z nemocnice do domácí léčby, avšak protože jsou bez domova, nemají se kde doléčit.“


Azylový dům s ošetřovatelskou službou (ADOS) je zařízení určené všem lidem bez přístřeší starším 18 let, s akutně zhoršeným a nebo dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem, který jim v současnosti znemožňuje samostatný běžný život, nebo využívání jiné pobytové služby.


„Máme tady například klienty s Bércovými vředy, kožními onemocněními, úrazy hlavy, končetin či tržnými ranami,“ vysvětluje zde pracující sociální pracovnice.


Posláním azylového domu ADOS je zabezpečit těmto lidem zázemí a možnost „domácího“ léčení. Na ulici je totiž doléčení jakéhokoliv zranění po odchodu z nemocnice náročné, téměř až nemožné. Pacienti by tak v nemocnici pravděpodobně skončili brzy znova.


V Azylovém domě s ošetřovatelskou službou mají pacienti k dispozici zdravotní sestry a také pravidelné návštěvy lékaře, který monitoruje jejich stav a může jim pomoci například i s výdejem a dávkováním léků. V jídelně dostanou teplou stravu a každý týden do ADOSu jezdí potravinová pomoc. Nachází se tu také bezbariérový pokoj pro dvě osoby. Podmínkou přijetí ale je, že se klient musí zvládat po budově pohybovat sám a být soběstačný.


Kromě evidentního cíle zařízení, kterým je stabilizovat a zlepšit zdravotní stav osob bez přístřeší, je zde ještě druhý cíl. Tím je, stejně jako v ostatních azylových domech, zlepšit jejich sociální situaci.


„Často k nám chodí lidé, kteří například nemají vyřízené doklady, nejsou navázáni na dávky hmotné nouze a podobně. Naší úlohou je jim s tím pomoct, nasměrovat je.“ Klient proto kromě individuálního ošetřovatelského plánu dostane také individuální sociální plán.


V čem se ADOS liší od ostatních azylových domů je doba pobytu klientů v něm. Zatímco u ostatních azylových domů je to většinou rok, maximální doba, kterou klient může strávit v zařízení ADOS, je 6 měsíců. Mnoho klientů je ale krátkodobých, to znamená, že ubytování tohoto typu potřebují na méně než měsíc. Standardem je 10 až 20 dnů.


„U nás jsou jenom na čas potřebný k vyřešení jejich zdravotních problémů, pak odchází, ideálně například na ubytovnu.“


I proto je důležité, aby si klienti během svého pobytu alespoň z části vyřešili také svoji sociální situaci. V tom ADOS spolupracuje například i se Sociálně právní poradnou Kontakt a jinými pracovišti Centra sociálních služeb Praha.


Znáte někoho, komu by se pomoc Azylového domu s ošetřovatelskou službou mohla hodit, nebo chcete jen informace o tomto zařízení posunout dál? Budeme rádi za každé sdílení.



bottom of page