top of page

Nábytková banka Praha už podpořila víc jak 1 000 domácností v nouzi

Za dva roky fungování Nábytková banka Praha překonala mnohá očekávání. Už v prvním roce podpořila několikanásobně víc domácností, než bylo původně v plánu. Její nepostradatelnost se ukazuje také v období probíhající krize. Jak dosavadní působení „Nábytkovky hodnotí její vedoucí Tomáš Valenta?

,,O bytové vybavení je stále obrovský zájem, bylo tomu tak ale od úplného začátku fungování Nábytkové banky. Standardně máme domluvené schůzky s potřebnými domácnostmi (s podporou sociálních pracovníků) na minimálně měsíc dopředu. Tím se ukázalo, že hlad po Nábytkové bance v Praze byl a je stále obrovský. Jsem rád, že díky pomoci sociálních pracovníků napříč sociálními službami v Praze, přijaté bytové vybavení dokážeme cílit pro lidi, kteří to opravdu potřebují.”


Nábytkovou banku Praha vedeš od jejího úplného začátku. Nedávno dosáhla významný milník, 1000 podpořených domácností. Mohl bys celé to období mezi tím nějak shrnout?

Nábytková banka Praha byla otevřena 13. 1. 2021. Při přípravě jsme měli málo informací o fungování z jiných nábytkových bank. První predikce, kterou jsme Hlavnímu městu Praha slíbili, bylo podpořit za první rok fungování 179 potřebných domácností. Do systému pomoci jsme vešli ze dne na den. Za rok 2021 se nám povedlo podpořit 441 domácností a to celkem 3 508 kusy bytového vybavení (nábytek, elektrospotřebiče). Nádobí a hračky nepočítáme, odhadujeme cca 4 000 kusů.


V prvních týdnech a měsících jsme se rozkoukávali na poli spolupráce s potřebnými domácnostmi a neziskovými organizacemi. Po půl roce jsme se začali zaměřovat na procesy v hale, tak aby každý z nich byl kontrolovaný procesem následujícím a hlavně, abychom všechny úkony dělali co možná nejefektivněji. V druhém roce jsme se pak zaměřili na upevnění týmu Nábytkové banky a spolupráci se sociálními pracovníky neziskových organizací, MČ nebo Úřady práce. V tomto roce nás doufejme čeká zvětšení Nábytkové banky, jak o prostory, tak i o zaměstnance.

1 000 podpořených domácností, co si pod tím můžeme představit? Kolik je to nábytku? Různých příběhů? Kolik dárců?

V této chvíli je to už dokonce 1 021 podpořených domácností a celkem 8 593 kusů bytového vybavení. (data k 31. 3. 2023) Jak jsem už zmínil, již v roce 2021, kdy Nábytková banka vznikla, se nám povedlo pomoci 441 domácnostem, 3 508 kusy bytového vybavení. V roce 2022 jsme zvládli podpořit 486 domácností, celkem 4 319 kusy, a letos jsme zatím na 94 domácnostech a celkem 766 kusech darovaného vybavení. Toto vybavení do Nábytkové banky darovalo 2 003 dárců, spolu nám přivezli celkem 11 450 kusů. Všem jsme moc vděční, děkujeme, že s námi pomáháte!

Je o nábytek z Nábytkové banky v dnešní době větší zájem, než tomu bylo na začátku? Jestli ano, je to tím, že se více lidí ocitá v krizi, nebo spíš větším povědomím o Nábytkové bance? Případně kombinace obojí?

O bytové vybavení je stále obrovský zájem, bylo tomu tak ale od úplného začátku fungování Nábytkové banky. Standardně máme domluvené schůzky s potřebnými domácnostmi (s podporou sociálních pracovníků) na minimálně měsíc dopředu. Tím se ukázalo, že hlad po Nábytkové bance v Praze byl a je stále obrovský. Jsem rád, že díky pomoci sociálních pracovníků napříč sociálními službami v Praze, přijaté bytové vybavení dokážeme cílit pro lidi, kteří to opravdu potřebují. Dříve se nám stávalo, že o bytové vybavení žádali i lidé, kteří pomocí nás chtěli pouze ušetřit, případně si vybavení obměnit. Toto se nám podařilo eliminovat. Nicméně v loňském roce, a i roce letošním cítíme, že se počet potřebných rodin zněkolikanásobil, ať už vlivem přílivu utečenců z Ukrajiny nebo zdražováním v rámci inflace. Zároveň nám bohužel kvůli zdražování ubývají také dárci.


Více o tom, kdo a jak si může zažádat o bytové vybavení v nábytkové bance zde: http://nabytkovka.cz/formular-pro-prijemce-nabytku/

To jsem se chtěla taky zeptat, jak jsou na tom dárci? Je jich pořád dost na to, abyste měli dostatek nábytku pro potřebné? Zároveň si v mnohých rozhovorech zmiňoval, že si se do vedení Nábytkové banky pustil i proto, že tě štvalo, kolik dobrého nábytku končí v odpadu. Máš pocit, že se to změnilo, a že lidé víc přemýšlí nad tím, jak naložit s přebytečným nábytkem a bytovým vybavením?

Ano, před vedením Nábytkové banky mě to hodně štvalo. Nyní mám pocit, že se v České republice začíná se secondhandovým bytovým vybavení lépe pracovat. Pomalu začíná vznikat více pracovišť, které se zabývají tímto problémem a mám z toho radost.


Počet dárců jednotlivců (fyzických osob) nám klesl cca o 2/3, příjem bytového vybavení nám ale naštěstí dorovnávají Právnické osoby, které nám darují víc kusů nábytku najednou. Vysvětlujeme si to tím, že v době finanční krize si lidé nábytek raději opraví, než koupí nový. A naopak firmy si díky době kovidové uvědomily, že zaměstnance nepotřebují na pracovištích a přesouvají svou práci do onlinu. Nábytek pak často přivezou právě do Nábytkovky.

Co vaši klienti potřebují nejvíc a nejčastěji?

Potřebné rodiny poptávají většinou postele, šatní skříně a židle. Tyto položky se snažíme neustále naskladňovat, aby vždy v hale něco z tohoto bylo. Dost také žádají lednice, pračky, mikrovlnné trouby. Tyto spotřebiče jsou nedostatkové a snažíme se je nabízet převážně seniorům.

Co nejdůležitějšího jsi se za dosavadní fungování Nábytkové banky naučil a co bys rád předal lidem, kteří s něčím podobným začínají?

Když jsme otevírali Nábytkovou banku, tak se ze mne stal, krizový manažer. V jednu chvíli mi volala celá Praha, že něco potřebuje, nebo že by něco darovala. Naučil jsem se hodně pracovat s časem. První rok jsem měl pracovní kalendář rozplánovaný na minuty. Následně jsem se učil a stále se učím dobře vést lidi. A nyní se učím odpočívat. Co bych vzkázal? Asi to, že pokud máte nějakou vizi, která na trhu chybí, nebojte se jí rozpracovávat a jít do toho i za předpokladu, že první roky budou velmi těžké. Hlavně ale nesmíte zapomenout na osobní život a odpočinek. 😊

Jak si představuješ budoucnost Nábytkové banky Praha? Je v této chvíli vše nastavené tak, jak by mělo a stačí to jen udržet, nebo ještě není zdaleka hotovo?

Nábytková banka Praha má obrovský potenciál. Mám pocit, že Pražané si na nás už zvykli a naučili se s nepotřebným bytovým vybavením pracovat. Aktuálně pracujeme na zvětšení prostorů a určitě bychom užili jistě ještě jedno auto s posádkou a zaměstnance na hale. Vzhledem k potenciálu Nábytkovky bych se nebál přidat k bance i další služby, například stěhovací služby, nářezárnu nebo lakovnu – s tím, že bychom mohli do budoucna zaměstnávat například i lidi, kteří to mají na trhu práce složitější.

bottom of page