top of page

HUMANITÁRNÍ HOTEL NA ZÁMEČKU V ZÁBĚHLICÍCH JE UŽ TÉMĚŘ ROK DOMOVEM PRO VÁLEČNÉ UPRCHLÍKY Z UKRAJINY

Humanitární hotel v Záběhlicích funguje od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Za tu dobu hotel pomohl více jak třem stovkám válečných uprchlíků, přičemž většině z nich poskytuje podporu dlouhodobě.

„Zaměřujeme se primárně na ty nejpotřebnější, ať už jsou to matky s dětmi, uprchlíci se zdravotními komplikacemi, vícečetné rodiny, jedinci i skupiny vyžadující průběžnou asistenci či dopomoc,“ říká vedoucí zařízení Martin Šmídl.


Zaměstnanci hotelu po celou dobu jeho fungování pracují v nepřetržitém směnném režimu. Společně už v součtu odsloužili více jak 31 000 hodin v přímé péči.


Centrum sociálních služeb Praha se od úplného začátku uprchlické krize zaměřilo na pomoc těm nejzranitelnějším, kteří to neměli snadné ani doma na Ukrajině. Ukázalo se, že jen málokdo je ochoten poskytnout ubytování pro větší rodiny, pro lidi se zdravotním postižením, pro chudé či pro ukrajinské Romy. V Česku pro ně není dostatek volných ubytovacích kapacit, zpravidla je pro ně k dispozici jen ubytování ve Správě uprchlických zařízení.


Kromě ubytování poskytujeme válečným uprchlíkům také psychickou podporu a sociální pomoc. Je radost vidět, že přes veškerá traumata, která jim válka způsobila a způsobuje, se jim daří stále lépe.


Potřeby lidí, kteří přišli o svůj původní domov na Ukrajině, jsou různé, nicméně z velké části je pojí společný znak – potřeba neustále reagovat na vznikající situace, učit se novým věcem, postupům a spolupracovat s odborníky napříč obory.


V současné době se zaměřujeme na zkvalitnění vzdělávání dětí. Zajišťujeme individuální doučování v interakci s doporučením školy konkrétním žákům. Pracujeme také na zlepšení metodiky práce s dětmi v naší interní adaptační skupině. „Přáli bychom si, aby čas strávený u nás byl pro děti obohacující a poskytl jim maximální možnou šanci na lepší budoucnost,“ dodává Šmídl.


S Martinem Šmídlem jsme o životě v humanitárním hotelu v Záběhlicích dělali také rozhovor pro podcast Žilinská 2. Poslechnout si ho můžete zde.

bottom of page